Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2020. október 29., csütörtök, Nárcisz napja van. Holnap Alfonz lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa115
mod_vvisit_counterHeti526
mod_vvisit_counterHavi4731
mod_vvisit_counterÖsszesen302702

IP: 18.207.102.38

Hasznos linkek


 Címlap Büszkeségeink Falu prése
Falu prése PDF Nyomtatás

 

A Zalaháshágyi Önkormányzat előtt egy hatalmas prés áll: a helybeli Varga Ernő ügyességét dicséri. S nem csak a míves munkát illeti elismerés, hanem a gesztust is, hiszen a nyugdíjas ezermester a falunak ajándékozta alkotását.

- Már régóta vágyódtam egy régi, úgynevezett főfás présre, mígnem sikerült az 1800-as évek végén készült darabhoz jutnom – mondja a 66. évében járó Varga Ernő, aki vasvári erdészettől vonult nyugdíjba. – Akkor támadt az ötlet, hogy elkészítem a mását, s azt a falunak ajándékozom.

A fa faragáshoz mi adta az ötletet?

- Ez a szenvedély sokkal régebbi, mint az erdészeti munkaviszonyom. Előtte a vasútnál dolgoztam Körmenden, s egy egyházasrádóci kollégámtól kaptam el a „betegséget”. Összedolgoztunk, én gyalultam, ő pedig a népi motívumokat faragta az előkészített polcokba, szekrényekbe. A kollégám 1989-ben meghalt, ezt követően néhány végi szünetet tartottam, majd ismét előkerültek a szerszámok.

Mint mondja, amatőr fafaragónak tartja magát, de talán nem is helyes ez a kifejezés, mert motorok szerelése, szerszámgépek barkácsolása sem idegen tőle. Sőt….

- Ötvenegy éve gyűjtöm a bélyegeket, de a faragás elég sok időmet elvesz, így van némi elmaradásom a rendszerezésben. A régi érméket is gyűjtöm, gyakran megfordulok forgalmasabb bolhapiacokon.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 01. hétfő, 21:45
 
Joomla Templates