Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2017. augusztus 22., kedd, Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa10
mod_vvisit_counterHeti97
mod_vvisit_counterHavi2046
mod_vvisit_counterÖsszesen169338

IP: 54.198.35.26

Hasznos linkek


 Címlap Egyház Napi Evangélium
Napi Evangélium Nyomtatás

 


2017. augusztus 22. – Kedd

A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony, mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába.” Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek, és azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett, és így szólt: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.” Ekkor Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, és az utolsókból elsők.”

Mt 19,23-30


Elmélkedés:

A gazdag ifjú távozása után Jézus figyelmezteti tanítványait a gazdagság veszélyére. Természetesen nem önmagában a gazdagsággal van gond, hanem azzal, ha valaki a vagyonához, az anyagi javakhoz jobban ragaszkodik, mint Jézus követéséhez.
Az ifjú távozása azt jelzi, hogy a földi javakról való lemondás és Jézusért a szegénység választása, bizony nem könnyű az ember számára. Az apostolok képesek voltak erre, mások viszont nem. A vagyon tehát akadálya lehet egyrészt annak, hogy valaki Jézus tanítványa legyen, másrészt az üdvözülésnek is, és ez a kettő összetartozik. A földi javak szeretete ehhez a világhoz köti az ember szívét, és csak az ezekről való lemondás nyitja meg szívünket arra, hogy szabadon a mennyek országát válasszuk. Ez utóbbit tették az apostolok és a tanítványok, akik mindenről lemondtak annak érdekében, hogy egyedül Jézust kövessék. E lemondásuk legfőbb jutalma az Úr ígérete szerint az örök élet, az örök boldogság. A gazdagság minket is az örök élettől foszthat meg, a szegényebb életmód pedig ehhez vezethet közelebb. Jézus azt kéri tanítványaitól és tőlünk, hogy mindenről mondjunk le az üdvösség érdekében, amely a legfőbb jó, amit Isten adhat nekünk. Ismerjük el, hogy Krisztus az Üdvözítő. Legyünk hálásak, hogy Isten az üdvösségre hív és Krisztus által az üdvösségre vezet minket.
© Horváth István Sándor

Imádság:

Add meg nekem, Uram, hogy minden evilági dolognak meghaljak, és e világban vessenek meg engem, s ne tudjanak rólam a te szereteted miatt! Add, hogy minden kívánságok fölött benned nyugodjon meg, s benned béküljön meg a szívem! Hiszen te valóban a szívek békéje vagy, egyedül te vagy a nyugalom, rajtad kívül minden durva és nyugtalan.
Canisius Szent Péter

 

 

Forrás: http://evangelium.katolikus.hu/

 
Joomla Templates