Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2020. október 29., csütörtök, Nárcisz napja van. Holnap Alfonz lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa108
mod_vvisit_counterHeti519
mod_vvisit_counterHavi4724
mod_vvisit_counterÖsszesen302695

IP: 18.207.102.38

Hasznos linkek


 Címlap Büszkeségeink Polgárőrség
Polgárőrség PDF Nyomtatás

Báloztak a polgárőrök Zalaháshágyon (2013)

 

A bál jó alkalom arra, hogy a polgárőrök együtt szórakozzanak családtagjaikkal.

Zalaháshágyon 17 éve minden alkalommal márciusban tartják meg a polgárőrök összejövetelét, melynek elsődleges célja, hogy az elmúlt egy esztendőben történt eseményekről és a polgárőrök munkájáról tájékoztassák a résztvevőket. Németh Károly, a zalaháshágyi polgárőr egyesület elnöke, a zalaháshágyi régió vezetője elmondta: a hagyomás polgárőr bált azért is rendezik meg minden esztendőben, a polgárőrök családtagjai is felhőtlenül szórakozhassa nak egy vacsora, majd zenés és táncos mulatság keretében, hiszen ameddig társaik járőröznek a településen és annak környékén, addig ők nagyon sok időt töltenek egyedül.

Németh Károly véleménye szerint Zalaháshágyon a közbiztonság kimondottan jónak mondható és ebben természetesen a polgárőröknek is jelentős szerepük van. Az elnök sérelmezte azt, hgoy nemrégiben az Országos Rendőrkapitányság kiadott egy olyan közleményt, amelyben értékelték a közbiztonságot az egyes falvakban. Zalaháshágyról a véleményezésben az szerepel, hogy a legrosszabb 100 között szerepel a település a közbiztonságot illetően. Németh Károly szerint ez nagyon rossz fényt vet a településre és a helyben működő polgárőrségre is, mivel a helyiek azt tapasztalják, hogy Zalaháshágy egy kimondottan nyugodt és csendes település. Legutóbb 2 évvel ezelőtt fordult elő a faluban, hogy több házba is betörtek. Ekkor a polgárőrség 2héten át megerősített szolgálatot látott el, melynek köszönhetően a bűnözők eltűntek Zalaháshágyról.

A polgárőr egyesület bálján minden esztendőben részt vesz Büki József polgármester is, aki kiemelten fontosnak nevezte az egyesület létezését és elismerően szólt a munkájáról. A polgármester hozzátette azt is: az önkormányzat a szűkös anyagiak ellenére minden eszközzel igyekszik támogatni a polgárőr egyesület munkáját és kimondottan jónak nevezte az önkormányzattal való együtt működésüket is.

A zalaháshágyi polgárőr egyesület bálján a rendőrség munkatársai is részt vesznek minden esztendőben, hiszen az ő munkájukat is segíti, ha a polgárőrök folyamatos járőrözésének köszönhetően kiegyensúlyozott a közbiztonság a térségben.

A zalaháshágyi összejövetelen több, mint félszázan mulattak egészen hajnalig.

 


 

Zalaháshágyon megőrizték a település nyugalmát

 

 

Több, mint másfél évtizede, 1994 februárjában alakult meg Zalaháshágy polgárőr egyesülete. Kezdetben tíz taggal működött szervezet, majd a személycserék és új belépők révén egyre fejlődött a ma már mintegy 20 tagot, köztük 7hölgyet számláló csoport. A Vas és Zala megye határvidékén működő polgárőrség munkájáról Németh Károly elnökkel beszélgettünk, aki e tisztséget 15 év óta tölti be. A két év óta nyugdíjas polgárőr ma tevékenyebb, mint aktív éveiben. Az elmúlt évtől a Zalalövői Rendőrőrs területét lefedő regionális szervezet elnöki feladatait is végzi.

Az egyesület megalakulásakor a titkári feladatokat vállaltam, majd '96-ban az előző vezető leköszönésével elnökké választott a tagság. A hosszú idő alatt a tagság jelentős része kicserélődött, csak két alapító tag maradt, sokan kiöregedtek, lemorzsolódtak… Ez azt is jelzi, hogy friss, aktív a tagság. Sok a fiatal, a meghatározó hányad 40 év alatti. Ugyanakkor két nyugdíjasunk is van, s a legidősebb tagunk, idősebb Simon Vendel már jóval elkerülte a nyolcadik ikszet is. Őt felmentettük
a szolgálat alól, de tanácsaival segíti a munkánkat. Három tiszteletbeli polgárőrt is magunk közé fogadtunk: Dr. Salamon Tibor előző és Büki József jelenlegi polgármestert, valamint Subosits András helyi vállalkozót, aki szintén jelentős támogatással segíti a szervezetünket. A jövőben is bővíteni szeretnénk a tagsági körünket, mindenképpen olyan embereket
szeretnénk bevonni, akik megbízhatóak, megfelelő, kulturált hangnemben, illő tisztelettel szólítják meg az embereket.

Heti két napon adunk szolgálatot, amelynek a tervét Németh Anita szervező titkár készíti el. Természetesen sosem verjük nagydobra, hogy mikor hol járőrözünk. A legfontosabb, hogy sikerült alacsony szinten tartani a térségben a bűnözést, ez nem kis eredmény itt, Zala és Vas megye határán. Hiszen a szomszéd községek, Szőce, Rimány felől könnyen áttévednek az
utazó bűnözők. Nemrégiben történt is néhány lopás a felső faluvégen, hátulról surrannak be a tolvajok. Fokozottabban
ellenőriztünk és megjött az eredménye is.

Információkkal segítettük a rendőrséget és úgy tudjuk, el is fogták az elkövetőket. Örömmel vennénk, ha a rendőrségtől felénk is áramlana az információ. Regionális elnökként jelentős eredményként tarthatom számon, hogy tavaly Ozmánbükben is sikerült megalapítani a polgárőrséget, így a zalalövői őrs területén levő 10 település mindegyikében van működő csoportunk és mindenütt nagyon jól dolgoznak a polgárőreink. Most azon fáradozunk, hogy minél szorosabban, minél jobb
információs hálózatban működjön a régió mintegy 300 tagja. A lakosság körében tovább szeretnénk erősíteni a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM), hogy senkinek a portája ne maradjon sosem őrizetlenül.

Tavaly júliusban megrendeztük a regionális polgárőr sportnapot és részt veszünk minden közösségi eseményen, legyen az falunap vagy a temetések szomorú kötelessége. Március 24-én tartjuk a zalaháshágyi egyesület tisztújító közgyűlését, bízom benne, hogy ismét felelősséggel dönt a csapat a vezetők személyéről. Tavaly 370 ezer forintot nyertünk, amelyből tetőtől talpig felöltöztettük a tagjainkat. Az önkormányzat jóvoltából folyamatban van az irodánk felújítása, kicseréltük az ablakot, a fűtést is korszerűsítjük és bebútorozzuk. Tervezzük, hogy a vashulladékok összegyűjtésével is kiegészítjük a bevételeinket. Az idén polgárőr családi napot is szeretnénk rendezni. Fontosnak tartjuk a rendszeres járőrözést, emellett az emberekkel való folyamatos kapcsolattartást. Úgy érzem, a mi munkánk, szolgálatunk is hozzájárult, hogy a település és a környéke mindmáig megőrizte a biztonságos, békés, nyugodt jellegét.

 

Németh Károly elnök


 

 

Beszámoló és tisztújítás (2012)

 

Március 31-én Zalaháshágy faluházában értekezletet tartott a település polgárőr csoportja. Mindjárt a bevezető percekben fontos eseményre került sor: Varga Gyula levezető elnök indítványára a tagság négy új jelentkező felvételéről döntött. Németh Károly elnök - aki egyben a regionális szervezet elnöki tisztségét is betölti - köszöntötte a szép számmal megjelent tagokat, majd beszámolt a 2011-ben végzett munkáról. Köszönetet mondott a polgárőröknek a rendszeres szolgálatért, amelynek következtében biztonságos település maradt Zalaháshágy, annak ellenére, hogy ősszel volt néhány betörés. A vezetőség szerette volna bővíteni a létszámot, de az elmúlt év során ez a törekvés nem járt sikerrel. Az elnök hangsúlyozta, hogy a csoport kitűnő kapcsolatot tart az önkormányzattal, ennek révén biztosított a szervezet működése. A megyei polgárőr szövetséggel és a zalalövői rendőrőrssel szintén jó az együttműködés.

A rendszeres bűnmegelőzési járőrszolgálat mellett a polgárőrök minden fontos helyi rendezvényen - községi ünnepek, sportnap, temetések alkalmával - szolgálatot teljesítettek. Az elmúlt évben összesen 2100 órát áldoztak a faluközösség védelmére. Sikeres pályázatokról is beszámolhatott Németh Károly, ezek révén összesen 393 ezer forinttal gyarapodott a pénztár. A bevételt legnagyobb hányadban a szükséges felszerelések beszerzésére fordították. A közös hulladékgyűjtés szintén segítette az egyesület működését.

A tervekről elmondta az elnök, hogy a bűncselekmények számát tovább kell csökkenteni, fontos a csapatszellem fejlesztése és nem utolsósorban a lakosság bizalmának további megerősítése.
- Bízom benne, hogy ha rendszeresen helytállunk és rendszeresen szolgálatot teljesítünk, akkor a már a jelenlétünk visszatartja a kóborló bűnelkövetőket - mondta bizakodva az elnök.

A szakmai beszámoló után a tagság a pénzügyi helyzetet ismerhette meg, amely stabilnak mondható.

A taggyűlés résztvevőit Németh Tibor alezredes, a területileg illetékes zalalövői rendőrőrs parancsnoka is köszöntötte és támogatásáról biztosította. A rendőrséggel való együttműködésről a hozzászólásokban elhangzott, hogy vélekedésük szerint a polgárőrök bejelentését nem minden esetben kezeli a rendőrség a súlyához mérten. Épp az őszi betörések idején gyanús idegenre figyeltek fel a faluban, aki azonban a rendőri intézkedés elmaradása következtében akkor zavartalanul távozhatott. A parancsnok ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet.

A tagság ezt követően a törvényi változásoknak megfelelően létrehozott új alapszabályt ismerhette meg, majd azt egyhangúlag elfogadta. Ennek értelmében a szervezet hivatalos megnevezése Zalaháshágyért Polgárőr Egyesület. A tagság új tisztségviselőket is választott. Németh Károlyt elnökként ezúttal is megerősítették. Elnökhelyettessé Kalamár Krisztiánt, titkárrá Sipos Győzőt, a felügyelő bizottság elnökévé pedig Varga Árpádnét választotta a tagság.

Az ülés alkalmat adott arra is, hogy a község legidősebb polgárőrét, 83 éves Simon Vendelt köszöntsék, s egyúttal felmentsék a szolgálat alól, azzal, hogy a tanácsaira a továbbiakban is igényt tart a szervezet.

A polgárőröket Büki József polgármester is köszöntötte. Elismerését fejezte ki a polgárőrök munkájáért, a rendszeres szolgálatért. Hangsúlyozta, hogy a polgárőr feleségeknek és a hozzátartozóknak is hálával tartozik a lakosság, hiszen az ő türelmüknek is köszönhető a biztonság, amelyet a szolgálatot teljesítők a családjuktól való távollétük árán biztosítanak. A polgármester a rendőri vezetőnek címezve felvetette a kérdést, hogyan lehet a házalókat távol tartani, hiszen a képviselő-testület határozatot hozott róla, ám a falu határában kihelyezett, a házalás tilalmára figyelmeztető táblákat leszereltette a közigazgatási hivatal. A válaszban elhangzott, hogy mivel a jegyzőtől a kereskedéshez mindenképpen engedélyt kell kérni, így „házalás" táblával vagy anélkül mindenképpen jogosulatlan tevékenységnek számít, így intézkedni lehet az efféle partizánakciók esetén.

A zalaháshágyi tisztújító polgárőr értekezlet végül kötetlen baráti eszmecserével, közös vacsorával és hangulatos zenével zárult.

Módosítás dátuma: 2013. április 23. kedd, 20:21
 
Joomla Templates