Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2020. október 29., csütörtök, Nárcisz napja van. Holnap Alfonz lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa108
mod_vvisit_counterHeti519
mod_vvisit_counterHavi4724
mod_vvisit_counterÖsszesen302695

IP: 18.207.102.38

Hasznos linkek


 Címlap Térkép Szent Márton túraútvonal
Szent Márton túraútvonal PDF Nyomtatás

 

Szent Márton európai kulturális útvonal

 

A Szent Márton európai kulturális útvonal (latinul Via Sancti Martini) 2005-ben jött létre. A kezdeményezés Franciaországból és Magyarországról gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. A luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézetéhez az alapító nyilatkozatot a francia kezdeményezők nyújtották be. Az útvonalat az Európa tanács „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá nyilvánította”.

A Szent Márton-út két csomópont köré szerveződik. Az egyik csomópont Szombathely, az ókori Savaria, ahol Márton megszületett, másik Tours városa Franciaországban, ahol Mártont püspökké választották, ahol ma a sírja található. A két várost összekötő fő útvonal Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, de vannak leágazásai Horvátország, Szlovákia, Csehország, Hollandia és Németország felé is.

 

Szent Márton túrístaútvonal - Zalaháshágy térkép

 

Szálláslehetőségek az útvonal mentén: Lajos tanya

Térképvázlat: Google Maps

 

Ajánlott térképek:

- Via Sancti Martini - A Szent Márton Gyalogos Vándorút Kercaszomor - Szombathely - Rajka közötti szakasza (térkép és igazolófüzet)

- Göcsej és Őrség turistatérkép 1:60 000 Cartographia

- Őrség turista-, kerékpáros-, és szabadidőtérkép 1:50 000 Szarvas - Faragó

 

Hozzávetőleges távolsági adatok

 

Körmend, vasútállomás - Körmend, városközpont - Nádasd-hegyalja (4 km) - Cseresnyés-hegy - Nádasd, Rotunda (7.5 km) - Vaspör (15 km) - Pusztacsatár (18 km) - Velence (20 km) - Velence-Zél - Bakos-hegy -  Zalaháshágy - Haraszti-hegy - Zalalövő,városközpont (kb. 32 Km).  Szintemelkedés (összesen): kb. 200 m.

Jelzés: sárga sáv

 

Figyelem! Körmend után az útvonal mintegy 500 méter hosszan a 86-os főút padkáján vezet. Ez az útszakasz hétköznapokon a nagy kamionforgalom miatt veszélyes. Kerülési lehetőség nincs, mert a Csörnöcön egyelőre csak itt van híd. A túraprogramok összeállításakor megfontolandó a Körmend - Nádasd szakasz kihagyása. (A Nádasd és Zalalövő közötti "maradék" táv: kb. 25 km.)

 

Szent Márton túrístaútvonal - Zalaháshágy térkép


Háttér

 

Szent Márton Európa és a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje. Európában mintegy tízezer templomot szenteltek tiszteletére. Őt tekinti patrónusának több egyházmegye, földrajzi régió (tartomány) és város (pl. Közép-Európában a Szombathelyi, a Pozsonyi, a Kismartoni, Munkácsi, Szepeshelyi Püspökség és a Pannonhalmi Főapátság védőszentje.) Nevét Finnországtól Olaszországig, Portugáliától Lengyelországig több száz település viseli.

A Szent Mártonhoz és a Márton naphoz kapcsolódó hagyományok és szokások a katolikusok és a protestánsok körében egyaránt ismertek. (Szent Márton neve az ortodoxok körében ismert, de tisztelete nem olyan élénk, mint Európa más vidékein.) A Szent Márton-nap táján már ma is sok helyen szerveznek jelentős kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvényeket. Szent Márton a szőlő és a bortermelők egyik védőszentje.

Szent Márton alakját jelentős műalkotások (festmények, szobrok, zenei művek, stb.) örökítik meg. Szent Márton a segítő ember példaképe.

A gyalogosan is járható zarándokútvonal kiépítése mellett, a szervezők célja, hogy elősegítsék a Szent Mártonhoz kapcsolódó kutatásokat, illetve az útvonal által érintett régiók és települések együttműködését a következő területeken: - tudomány és kutatások, művészetek, oktatás és ifjúság, civil szervezetek, turisztika, spirituális kapcsolatok, gazdasági kapcsolatok.

A Via Sancti Martini gyalogosan is járható főútvonala Szombathelyről indulva Szlovénián, Olaszországon és Franciaországon át Tours-ig vezet.

 

Szent Márton túraútvonal

 

Az útvonal szerepel a 2008-as kiadású Őrség turistatérképen.

 


Módosítás dátuma: 2012. november 06. kedd, 22:49
 
Joomla Templates