Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2019. szeptember 15., vasárnap, Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa64
mod_vvisit_counterHeti64
mod_vvisit_counterHavi1803
mod_vvisit_counterÖsszesen246565

IP: 34.226.234.20

Hasznos linkek


 Szüret-2008 PDF Nyomtatás

 

Szüreti felvonulás - 2008

 

Szüreti forgatagnak lehetnek szem- és fültanúi mindazok, akik szeptemberben Zalaháshágyra látogatnak. A faluban, a szőlő ünnepére, feldíszített szekerekkel, traktorokkal készülnek az ott élők. A házak előtt népes közönség fogadja a felvonulókat.

Minden évben a polgármester megemlíti: „Kiváló az idei termés”.

A szüretnek régi hagyománya van a falvakban. Akárcsak az aratás, vagy más mezőgazdasági munka, fontos a közösségformáló szokás a paraszti társadalomban. A szüret kezdetét közhírré teszik, ezután pedig elindulhat a munka. A szedés, a szőlőfürtök levágását a hagyományok szerint a lányok és az asszonyok, míg a hordást a férfiak végezték. A reggeltől estig tartó szüretelés után este kezdődött a mulatság. Az igazi ünnepet azonban a munka végét lezáró szüreti felvonulás és bál jelenti.

Zalaháshágyon kisbíró tette közhírré és dobolja ki a falu életében az elmúlt időszakban történt fontosabb eseményeket, természetesen lesarkítva, tréfás előadói stílusban. Felhívja egyebek mellett a község italos embereinek figyelmét, ne közlekedjenek négykézláb, mert begyűjthetik őket, úgy, mint azt a sintérek teszik a kutyákkal a faluban.

A hirdetmények után a népes tömeg hangos zeneszóval vonult végig a település utcáin. Néhol meg-meg állnak, és előadnak egy-egy történetet, ami mosolyt csal az emberek arcára. A vidám hangulatot szombat este bál zárja.

Módosítás dátuma: 2011. november 06. vasárnap, 16:57
 
Joomla Templates