Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2020. október 26., hétfő, Dömötör napja van. Holnap Szabina lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa80
mod_vvisit_counterHeti80
mod_vvisit_counterHavi4285
mod_vvisit_counterÖsszesen302256

IP: 18.207.102.38

Hasznos linkek


 Szüret-2010 PDF Nyomtatás

 

Szüreti felvonulás - 2010

 

Az ősz egyik legfontosabb eseménye a szüret, melyet dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övez. A szőlő betakarítása mindenkor többet jelentett egyszerű munkánál. Örömteli jellegét, a hozzákapcsolódó népszokásokat máig őrzik, s nem felejtik el feleleveníteni sem. Így volt ez 2010. október 23.-án, amikor is megrendezték a kiemelkedő közösségi programot, a szüreti forgatagot. A zalaháshágyiak a messzeföldön híres borainkra, régi tradícióinkra hívták föl a figyelmet e napon.

-Értékmentés és élményszerzés - ez a mottója a sajátos, gazdag szokásvilággal rendelkező ünnepünknek. A vigassággal szőlő-, és bortermelő elődeink előtt tisztelgünk, s egyben lehetőséget biztosítunk a falubelieknek az együttlétre. Az idősebbek nagyon szép emlékeket őriznek a betakarítás időszakáról, a mai fiatalok már nem élhetik át a szüretet úgy, mint ők: de megpróbáltuk ezúttal is élethűvé tenni, ezért a legkisebbek és a legnagyobbak közösen idézték fel a hagyományokat. Búcsúztunk a nyártól, s bízunk abban, hogy idén is jó borok kerülnek a hordókba, palackokba - mondta el Büki József, Zalaháshágy polgármestere.

A házak előtt őszi terméssel díszített talicskák, ruhából, szalmából készített bábuk hirdették, valami történni fog a településen. S így is lett, álruhába, népviseletbe öltözött lakók gyülekeztek a község elején. Majd szalagokkal, gyümölccsel ékesített lovas fogatokra, traktorok vontatta utánfutókra, háztáji szekerekre ültek; mulatni indultak. Aki nem tudott részt venni a rendezvényen. az is kaphatott ízelítőt, a menet útközben ugyanis többször meg-megállt. A nézelődő falubelieket a kisbíró köszöntötte, majd közzétette az elmúlt időszak fontosabb eseményeit, persze most is lesarkítva és tréfás előadói stílusban.

A szüreti mulatság minden évben megújul, idén is más-más, ötletesnél-ötletesebb, színesebb jelmezekbe bújtak a helyiek. Vajda, vajdáné, boszorkány, munkásember, kéményseprő - csak pár az álruhás lakók közül. Szinte valamennyi hegyhát képviseltette magát. Külön szekéren vonultak az öreghegyiek, a vashegyiek és a bornemissza pityerhegyiek. A mulatságra egyedi járattal érkeztek az arany és a táncos lábú büszkeségek, a futballcsapat és a Dance Mix tagjai. A népes tömeg hangos zeneszóval vonult végig a település utcáin. A borhoz kapcsolódó, népi dalokat az asszonyok csendítették föl, s teremtettek nótázásukkal felejthetetlen, vidám hangulatot. A jókedvű menetelők utolsó állomása a kultúrház volt, ahol uzsonnával vendégelték meg a résztvevőket. A mókás forgatag hajnalig tartó bállal zárult.

Módosítás dátuma: 2011. november 06. vasárnap, 17:04
 
Joomla Templates