Zalaháshágy

Zala megye hataran

Névnap

Ma 2020. október 26., hétfő, Dömötör napja van. Holnap Szabina lesz.

Legújabb képek

Statisztika

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa84
mod_vvisit_counterHeti84
mod_vvisit_counterHavi4289
mod_vvisit_counterÖsszesen302260

IP: 18.207.102.38

Hasznos linkek


 Címlap Egyház Templom
Templom PDF Nyomtatás

Zalaháshágyi Szentháromság Templom

 

Zalaháshágy Szentháromság templomAhogy az egész Dunántúl, úgy szűkebb környezetünk is bővelkedik az elrejtett, ősi emlékekben. Bármerre jár az ember az Őrségben, a Göcsejben mindig találni egy kis falut egy régi templommal, régi idők emlékezetének őrzőjeként. Zalaháshágy nemrégiben felújított temploma is őriz egy ilyen titkot.


Zalaháshágyot először 1328-ban említi okirat, neve a környékbeli hársakra utal.. A templom a falu közepén áll, egy kis domb tetején. A XIII. század második felében, a tatár pusztítás utáni országépítés idején készült, de az 1200-as évek végén két irányban megnagyobbították. Ekkor épült nyugati tornya is, mögötte a kegyúri karzattal.

Rómer Flóris bencés szerzetes tanár (1815–1889), lappangó régiségeink úttörő felkutatója az 1860-as évek elején a zalai tájakon járt szemleúton. Elsőként vizsgálta szakértő szemmel a falusi templomokat, próbálta kihámozni a későbbi átépítések alól a középkori részleteket. A Vasárnapi Újság 1863. évfolyamában Archeológiai levél Zala megyéből címmel készített úti beszámolót, amelyben ismertette többek közt a háshágyi plébániatemplomot, és leírta az épület belső falában másodlagosan elhelyezett domborművet. A román kori faragott kő eredetileg a templomhajó déli oldalán lévő bejárat félköríves oromzatát díszítette, és a Nyugat-Dunántúl időbeli rokon emlékein több helyütt látható Agnus Dei – Isten báránya – szimbólumot ábrázolja. 1975 nyarán, a templom részleges tatarozásakor ellátogatott Zalaháshágyra Entz Géza művészettörténész-professzor (1913–1993) a kőszobrász szakértővel együtt megszemlélni a becses faragványt. Elhatározták, hogy kiemelik a falból, áthelyezik méltó és jobban látható helyre, ám a műemléképület helyreállítására végül nem jutott elég pénz.

Zalaháshágy Szentháromság templom Árpád kori timpanon

Állatokkal zsúfoltan telifaragott Árpád kori timpanon Zalaháshágyról. A sárkányfigurák itt is a fogyatkozásokra utalhatnak. Egyedül a kereszt utal arra, hogy keresztény templom kapuján lépünk be.

A templomot az 1500-as évek derekán a protestánsok foglalták el. A katolikusok csak 1737-ben kapták vissza egyházukat, közben a törökök elpusztították a falut, lerombolták a várat és a templomot is. Egy 1690-ben kelt vizitációs jegyzőkönyv szerint a szentélynek és a toronynak csak romjai maradtak. Az 1746-ban megkezdett újjáépítés során készült barokk szentély egyforma széles a hajóval, tőle diadalív választja el, keleti végét egyenes harántfal zárja le. A délről hozzá csatlakozó sekrestye a XIX. század végi renováláskor készült, ekkor nyitottak új bejáratot a hajó déli oldalán, és falazták be a román kori kapuzatot. (flag magazin)

A templom igazi különlegessége a sárkányos-állatfigurás félköríves timpanon, mely egykor a déli kaput díszíthette. Ilyen jellegű ábrázolás nagyon kevés van Európában, de Eurázsia keleti tájain sokfelé megtalálhatók Mongóliáig, Kínáig és Japánig is. Ismert a két sárkány figurája a viking művészetben is. Az ú.n. Attila szablya vércsatorna berakása is szemközti sárkányokat ábrázol.

A gyönyörűen felújított zalaháshágyi templomot a domborművel, mindenképp érdemes megtekinteni!

 

Zalaháshágy Szentháromság templom

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 08. hétfő, 14:51
 
Joomla Templates